top of page

Coronamaatregelen...

... zo gaan we het doen ...


U bent alvast begonnen met het lezen van deze tekst. Als u nu al eens naar onder scrolt, zal u merken dat het geen korte tekst is. U zal misschien wel denken: dat lees ik wel eens op een andere keer. Perfect... maar kom zeker nog eens terug, desnoods in stukjes. Er staan belangrijke zaken in die we aan iedereen kenbaar willen maken, en dat doen we het liefst in 1 volledig overzicht!
Het allerbelangrijkste vinden jullie onderaan deze mail in de rubriek "het allerbelangrijkste", maar we vragen toch heel vriendelijk om ook de rest even door te nemen.

We zijn terug begonnen! Eindelijk! Wat een zalige deugd om iedereen weer terug te zien na zo'n voor velen toch dansloze periode. 

We hebben alle nationale veiligheidsraden van de afgelopen weken opgevolgd en weten dat er iedere week, zelfs iedere dag bijkomende maatregelen genomen kunnen worden. Ook nu blijven we hopen dat er de komende weken niets in negatieve zin wijzigt.

Deze communicatie is dus ook nu weer onder voorbehoud van de komende ontwikkelingen. Wij hopen alvast dat we dit plan niet meer negatief moeten bijsturen, maar sowieso zullen wij er alles aan doen om in regel te zijn. 

iDance Belgium staat geregistreerd als een sportvereniging, dat wil dus zeggen dat wij onder die regels vallen. De sport kleurcodes maken het overzichtelijk om te weten wat wanneer mag. We zitten momenteel in code geel... voor ons wil dat dan zeggen dat wij met 24 koppels tegelijk op de vloer mogen sporten (meer daarover verder in deze mail). 
Wij zijn geen feestzaal, wij houden geen recepties, noch trouwfeesten, noch evenementen, dat is niet onze sector... wij vallen onder sportvereniging, dansen is dus toegestaan (meer daarover verder in deze mail).  

Algemene richtlijnen

We geloven dat de meeste regels intussen voor iedereen wel min of meer duidelijk zijn, maar we geven ze graag toch nog eens mee, en vertellen hoe wij daarmee om zullen gaan.

 • Ontsmet je handen regelmatig. Wij voorzien ontsmetting, maar breng er gerust ook zelf mee en weet dat wij ook handige kleinere flacons te koop aanbieden als steun voor de club.  

 • Het wassen van de handen is nog belangrijker blijkbaar... we kunnen niet aan iedere tafel een wasbak voorzien, maar je kan voor je komt je handen alvast even grondig wassen, in de toiletten kan je dat ook, en er bestaat zeep zonder water voor de echte freaks.

 • Geef geen hand, kus of knuffel bij een begroeting

 • Hou afstand, de inmiddels gekende 1,5m. We weten dat dit niet voor iedereen belangrijk is en dat het voor velen een "weerzien na lange tijd" is, maar het is niet de bedoeling om overal eventjes een babbeltje te gaan slaan. Heb daarbij ajb ook respect voor wat anderen willen. (Meer hierover in de rubriek "sociaal onderdak")

 • Draag een mondmasker (correct!) waar nodig, waar vereist. Dit geldt niet tijdens het dansen. (Meer hierover in de rubriek "eindelijk dansen"). Dit geldt wel bij het binnenkomen, en alle verplaatsingen binnen, zoals naar het toilet gaan, gaan roken buiten, weer naar huis gaan, ...

 • Kom niet als je je ziek voelt of met zekerheid in contact bent geweest met een besmet persoon!

 • Respecteer je bubbel. Gebruik ook binnen je bubbel je verstand.


Algemene maatregelen

Wat hebben wij voorzien om het iedereen zo "makkelijk" mogelijk te maken...

 • Achter de toog dragen wij een mondmasker

 • Als wij door de zaal lopen om bv. tafels te ontsmetten of drinken te brengen dragen wij een mondmasker

 • Ontsmettingsmiddelen zijn voorzien

 • Wij ontsmetten tafels en stoelen telkens zo goed mogelijk

 • Wij ontsmetten deurklinken, toiletdeuren, en alles waar mensen vaak aan zitten op regelmatige basis

 • Binnendeuren blijven openstaan waar nuttig en mogelijk

 • In de toiletten voorzien wij papieren wegwerpdoekjes om de handen te drogen. De handdrogers mogen voorlopig niet gebruikt worden. 

 • Afwassen doen we met een machine, op 65°C. in het uitzonderlijke geval dat we dringend glazen nodig hebben, kan het gebeuren dat we ze met de hand afwassen. Dat doen we met héét water en detergent, zonder ze af te drogen. 

 • Wij registreren aanwezigheden (Meer hierover in de rubriek "Big Brother") 

 • Wij zorgen voor een continue verluchting van alle ruimtes


Sociaal onderdak

En daar bedoelen we dan het zitgedeelte mee, waar het sociale gebeuren plaatsvindt. 
Ook hier zijn enkele regels aan verbonden. Zo moeten wij ervoor zorgen dat de aanwezigen 1,5m uit elkaar zitten, wat ook is. 

Wat nog meer:

 • Tijdens dansavonden gaan we een maximum aantal dansers toelaten, tussen de 100 en 112. Het aantal is afhankelijk van de bubbels die gevormd worden. 

 • Niet alle tafels zullen beschikbaar zijn

 • Dansmomenten geven we hieronder alvast mee (Meer hierover in de rubriek "eindelijk dansen"). Het zou u in staat moeten stellen vooraf al even met je bubbel af te spreken wanneer je wil komen, hoe vaker hoe liever. 

 • Drankenkaarten mogen we niet leggen, maar op iedere tafel kan je een QR-code scannen die je naar de digitale drankenkaart leidt. 

 • Volgens de regels mag je enkel aan de toog bestellen als er maar 1 persoon achter de toog staat. Tijdens de week staat er maar 1 persoon achhter de toog, bestellen mag dus aan de toog. Tijdens dansavonden zijn we met meer... dat wil dus zeggen dat er besteld kan worden via de App, bestellen aan de toog mag in dat geval dus niet. 
  Op de tafels zal je in dat laatste geval een tweede QR-code vinden die je zal leiden naar een App waarin je je bestelling kan doen.... de iDance bestelApp dus. Al onze dranken kan je in deze App terugvinden, met prijs. Je bestelling zal dan naar de toog doorgestuurd worden. Wij zorgen ervoor dat je die aan je tafel krijgt, of een berichtje krijgt dat je bestelling afgehaald mag worden. Betalen kan je dan op verschillende manieren. 

 • Respecteer je bubbel. Wees ook binnen je bubbel verstandig ajb. 

 • Het is niet de bedoeling om in het zitgedeelte vrij rond te lopen. Met andere woorden, blijf binnen je eigen bubbel, hoe graag je ook eens aan een andere tafel bij wil gaan praten. Iedereen moet zoveel mogelijk blijven zitten. Er zijn uiteraard uitzonderingen:

  • drank afhalen aan de toog (bestellen aan de toog mag niet, zoals we eerder al aangaven)

  • naar het toilet gaan. (Merk je dat het druk is in de toiletten, wacht dan even)

  • je naar de dansvloer begeven (Meer hierover in de rubriek "eindelijk dansen")

  • naar huis vertrekken aan het einde van de avond. ;-)

 • We vragen jullie ook om een mondmasker te dragen tijdens deze noodzakelijke verplaatsingen, muv het zich naar de dansvloer begeven, daar is een mondmasker niet nodig. Ook wanneer je aan tafel zit is een mondmasker niet nodig. 

 • Op gebied van sluitingsuur moeten wij ons ook schikken naar de maatregelen. Dat wil zeggen dat wij tot ten laatste 00.40u bestellingen aanvaarden. Om 1.00u zijn wij genoodzaakt jullie vriendelijk én met grote tegenzin aan de deur te zetten. 

Vanaf Augustus hebben wij een nieuw "bier in de kijker". De overheerlijke Swiekes, een goudeerlijke Tripppel (ja, met 3 p's), wederom een heerlijk streekbier. En zoals ze zelf al terecht aangeven op hun website: "Als je onze edele hop niet proeft, verdien je een schop onder je edele delen".


Eindelijk dansen

Ja, het mag! 
Code geel, er mogen 50 sporters gelijktijdig op de vloer staan, inclusief een meerderjarige begeleider. Praktisch wil dat dus zeggen dat er 24 danskoppels op de vloer mogen. Op die manier gaan we dansen die eerder ter plaatse gedanst worden ook indelen in groepen van max. 24 danskoppels. Er zijn heel wat tegenstrijdige berichten, berichten die ons melden dat er tussen 2 danskoppels ook 1,5m afstand gehouden moet worden en berichten die ons melden dat de afstandsregels binnen een bubbel van 50 sporters niet van toepassing is. Laat ons eenvoudigweg afspreken dat we die afstand van 1,5m tussen ieder dansend koppel bewaren, dan zijn we zeker. De oppervlakte van de vloer laat dat toe. En belangrijk voor velen onder u: dansen kan en mag zonder mondmasker.  
Dansen die het niet op één plaats houden, delen we nog iets verder in, per 12 koppels om te beginnen. Een logisch gevolg zal dus zijn, afhankelijk van het aantal aanwezigen, dat er meerdere nummers van een bepaalde dans gedraaid worden, misschien wel 3 of 4 na mekaar. De praktijk zal moeten uitwijzen waar we moeten bijsturen.

Om alles in goede banen te leiden duiden wij ook een Coronacoördinator aan (lees: Leen... "slik") . Daarnaast zal ook de DJ toezien op het naleven en/of bijsturen van de maatregelen. 

Met betrekking tot de DJ vragen we ieder van u om niet achter de discobar te komen en niet op de discobar te leunen. uiteraard mag u de DJ nog wel iets vragen, maar wees verstandig.... hou afstand en draag een mondmasker. De DJ dient tijdens zijn "dienst" geen mondmasker te dragen, hou daar ook rekening mee als je hem/haar benadert. 

En dan nog een belangrijke, lastige maatregel.
Wanneer een nummer afgelopen is, dienen alle dansers eerst op hun plaats te zitten voor de volgende dansers de vloer op mogen. Wacht dus "geduldig" af aub, we moeten zoveel mogelijk "zinloos" contact, waarmee ook het kruisen van de paden, vermijden. De DJ zal dit mee in goede banen leiden.

Onder het "toezicht van een meerderjarige" verstaan wij Leen & Davy, of als Coronacoördinator of als toogmedewerker of als DJ... ze zullen er steeds zijn en steeds nauwgezet in de gaten houden wat er op en naast de vloer gebeurt. Zij hebben het grote geluk om met zulke grote groep verstandige mensen te mogen samenwerken, strafrechtelijke maatregelen zullen dus ongetwijfeld uitblijven.  

Dansen kan op vrijdagen en zaterdagen tot 00.30u. Eerder vermeldden we al dat er tot 00.40 besteld kan worden, en dat de deuren om 01.00u dicht moeten. 

Tot slot in deze rubriek. Leen en Davy willen jullie heel graag helpen en bijstaan met alles wat jullie vergeten zijn, maar dat kunnen ze niet tijdens dansavonden op de vloer doen. We vragen hiervoor jullie begrip. Dat wil niet zeggen dat er geen kleine vragen beantwoord kunnen worden, dat wil enkel zeggen dat er geen hele figuren of combinaties op de dansvloer uitgelegd kunnen worden... dat doen ze met héél veel plezier tijdens de "inhaallessen" (meer hierover in de rubriek "inhaallessen") en tijdens de nieuwe lessenreeks.


Big Brother

Nog een maatregel die we nemen, al hadden we die al in gedachten voor de crisis, maar hebben daar nu wat extra tijd in gestoken, is het scannen van de aanwezigheden.
Dit doen we in de tweede plaats om het onszelf makkelijk te maken qua aanwezigheidsregistraties, en in de eerste plaats om een correct overzicht te hebben van de aanwezigen zonder dat we die handmatig telkens opnieuw moeten noteren. Iedereen zal dus een barcodekaartje krijgen, gebaseerd op je lidnummer bij Danssport Vlaanderen.
Het enige wat je moet doen, telkens je binnenkomt bij het begin van een dansavond of een les, is die code onder de barcodescanner houden... klaar! Dat kan dus met dat kaartje, maar dat kan ook door het digitale kaartje op je smartphone te zetten. Het is ook zo dat je nu moet "uitbadgen" als je vertrekt. 

Op die manier hebben we telkens een mooi overzicht van wie wanneer aanwezig is geweest en aan welke tafel ze hebben gezeten. Moest er iets voorvallen, beschikken wij over de nodige contacttracing gegevens. Uiteraard behandelen wij deze gegevens zoals alle andere aan GDPR onderhevige gegevens en worden ze vernietigd na 4 weken.   


De dansmomenten 


Die kan je in onze activiteitenkalender allemaal netjes terugvinden. 

 


Het allerbelangrijkste

pfff... dat is een hele boterham, nietwaar? Je zou er haast al geen zin meer van krijgen om nog te komen dansen... maar, we hebben jullie echt nodig! Laat ons duidelijk toevoegen dat wij het grootste begrip hebben voor iedereen die zich niet veilig voelt in deze situatie, en beslist om voorlopig nog niet te komen! Zij die wel willen komen worden niet geacht al deze regeltjes vanbuiten te leren en grondig te kennen bij aankomst... wij gaan geen examen afnemen. Wij gaan wel ons uiterste best doen het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken, en onze Coronacoördinator (lees: Leen... "slik") zal iedereen helpen met alle regeltjes indien nodig. Het zijn speciale tijden, en iedereen moet z'n steentje bijdragen, maar we beseffen zelf ook heel goed dat het niet makkelijk is, en vooral ook dat het niet overal hetzelfde is. Daarnaast beseffen we ook heel goed dat er heel wat mensen zijn die geen schrik hebben van Corona of die van mening zijn dat de maatregelen geen zin hebben. Ook daar hebben wij alle begrip voor, maar we vragen datzelfde begrip te tonen voor iedereen die wel begaan is met zijn/haar gezondheid. Respecteer de veiligheidsafstand aub te allen tijde. Is dat niet mogelijk, draag ajb heel eventjes een mondmasker. 

Het is allemaal lastig, voor iedereen, maar er zijn mensen die 8u per dag zo'n masker moeten dragen. er zijn mensen in de zorg die miserie zien, dag in dag uit. Er zijn mensen die zwarte tijden doormaken. Er zijn mensen die dierbare verliezen door dit virus en er zijn mensen die niet meer buiten durven komen. Wij willen niets liever dan terug starten, en dat in de best mogelijke omstandigheden, maar daar hebben we jullie voor nodig, samen met jullie gezond verstand. 

De oorlog is nog niet voorbij. Een nieuwe lockdown zou een economische ramp betekenen voor vele zelfstandigen en verenigingen, dat willen we te allen tijde vermijden. We geloven er sterk in dat als we ALLEMAAL ons uiterste best doen, we er zo goed mogelijk door kunnen komen. Toch moeten we met een bang hartje nu dus ook zeggen dat deze info volledig "onder voorbehoud" is. 

Tot slot: Ben je besmet geraakt, laat het ons ajb weten. Wij beschikken over de nodige contacttracing gegevens per les en per dansmoment om gepaste acties te ondernemen. 

Hou het veilig en gebruik je verstand! 

Sportieve groetjes

Team iDance

 


 

“Dancing is a perpendicular expression of a horizontal desire”

George Bernard Shaw

bottom of page