top of page

De dansleraars

Leen & Davy, getrouwd en ouders van 2 zoontjes, startten in 1996 met dansen. Misschien was het eerder toevallig, want Davy had gezworen van zijn leven geen voet op de dansvloer te zetten! 
Naast de 15 uur in de week dat hij ging turnen, of turnles gaf, ging hij ook nog eens 3 keer per week voetballen. Tijd voor Leen dus om actie te ondernemen en hem te "dwingen" SAMEN iets te doen. Dansen was echter absoluut geen optie voor Davy, maar eens te meer werd duidelijk dat hij het enkel op de dansvloer voor het zeggen had. 

Samen startten ze hun danscarrière bij Dansclub Turnhout. Na een goeie 10 jaar benaderde hun toenmalige dansleraar, Leo Buyckx hen met de vraag of ze interesse hadden in een opleiding tot dansleraar. 

Lang moesten ze niet nadenken, want lesgeven deden ze enorm graag, en sinds Davy vanaf de eerste les volledig verslingerd was geraakt aan het dansen, was hun keuze snel gemaakt. Wat ze toen nog niet wisten, maar vrij snel achter kwamen, was dat het niet zomaar om de eerste de beste opleiding ging. Maar liefst 5 jaar duurde de opleiding… en die was zonder meer enorm intensief. Via Dansliga (nu Danssport Vlaanderen) kwamen techniek, didactiek, muziek en organisatie aan bod. Via Bloso (nu Sport Vlaanderen) moesten ze dan weer alles kennen mbt anatomie, psychologie, fysiologie, motoriek, ontwikkelingsleer, plannen en periodiseren, lenigheid, kracht, snelheid, voedingsleer, medische aspecten, … 
Geen enkele dag in die 5 jaar kwam je hen tegen zonder leerboek. Maar het heeft zijn vruchten afgeworpen. Beide slaagden met grote onderscheiding voor hun trainer A

Tijdens hun opleiding hebben ze door een bevriend koppel, Raf & Nancy, de kans gekregen hun theorie in praktijk om te zetten. Het was immers onontbeerlijk ervaring op te doen. Wat begon als een 10-delige sessie voor KWB leden, is uiteindelijk uitgegroeid tot een gezellige bijeenkomst van dansgezinde, sociale Mollenaren (en omstreken) en heeft vele jaren (dans)plezier opgeleverd. 

Eind 2009 werden Leen & Davy benaderd door het bestuur van Dansclub Geel. DCG was dringend op zoek naar nieuwe leraars. Omdat ze toen nog in de laatste, doch niet onbelangrijke fase van hun opleiding zaten, zagen zij het niet zitten om de 6 jaren tellende dansclub volledig voor hun rekening te nemen, en stapten ze mee in het verhaal, om op woensdagen les te geven bij Dansclub Geel... en tot op de dag van vandaag doen ze dat nog steeds. 

Leen & Davy hebben ook de behoefte gekend hun horizonten te verruimen, en zijn daarvoor naar Merksem getrokken, waar ze les kregen van Guy & Martine Jottay… u allen uiteraard bekend van Sterren Op De Dansvloer. 
Namen als Peter Bosveld (Sterren Op De Dansvloer), Clara Lamar, Morry Krispijn en Euvgenia (So You Think You Can Dance) zijn hen niet onbekend. Heel wat bijscholingen en danssessies worden door deze bekende namen verzorgd. Binnen Danssport Vlaanderen zal je ook ongetwijfeld nog vaak hun namen horen of zien vallen. Zo is Davy lid van de Raad van Bestuur van Danssport Vlaanderen, actief lid van de lerarencommissie, lid van de sportcommissie en ook lid van de Algemene vergadering van BDSF met de bedoeling het danslandschap in België mee tot een hoger niveau te tillen. 

Intussen verzorgen zowel Leen als Davy ook een groot deel van de opleiding voor nieuwe Dansleraars in Vlaanderen, zowel de praktische kant, techniek, Eenheidsprogramma Standard & Latin en Social Dance als methodiek, het lesgeven op zich dus, alsook een stuk theorie, zoals Geschiedenis van de Dans, Geschiedenis van Danssport Vlaanderen, Sociaal & Pedagogische Waarden van de Dans, Social Media, Feedback en Reflectie Stage, Competentie-ontwikkeling en Veilig Sporten Preventief. 

Voor Leen & Davy is lesgeven geen hobby, geen werk, geen opdracht, maar een ware passie. 

“The job of feets is walking, but their hobby is dancing”
bottom of page