top of page

OVER ONS

Finding Inspiration in Every (Spin)Turn

Deze pagina is bijzonder belangrijk voor ons, omdat we heel graag willen dat mensen weten waar iDance Belgium vandaan komt, en wat het heeft gedaan om vandaag de dag een bijzonder danscentrum voor jong en jonger te zijn, gebaseerd op super enthousiaste vrijwilligers. 

Gazet.jpg

Maquette gemaakt door
Hilde Pelgrims en Ivan Haagen

Ons verhaal

In 2017 ziet iDance-Belgium vzw het levenlicht...

...wel, praktisch gezien dan toch, want het idee ontstond al heel wat jaartjes eerder. Jaren waarin veel energie en tijd gestoken werd om een eigen danscentrum op te kunnen richten, met heel wat tegenslagen enerzijds, maar ook met heel wat opgedane ervaringen anderzijds. Samenwerking met feestzalen bleek niet zo evident, voorgestelde locaties lagen vaak niet in de juiste "zone" of konden niet voorzien worden van voldoende parkeerplaatsen. De aankoop van een pand stootte dan weer op een negatief stedenbouwkundig advies en het idee bleek financieel niet haalbaar.

 

De aanhouder wint! 

... en zo vonden we in een zeer enthousiast gemeentebestuur in Oud-Turnhout de oplossing. Na enkele bezoeken aan het schepencollege, met onder de arm een financieel plan, een haalbaarheidstudie en al enkele schetsen, kregen we groen licht om aan een splinternieuw dance center op Sportpark De Hoogt in Oud-Turnhout te beginnen. "Center", want naast koppeldans bieden we er heel wat andere fijne dansstijlen aan.
Met de gemeentegrond in erfpacht en onze stoute schoenen aan, moesten we op zoek naar de centjes om een prachtige zaal te bouwen. Eigenlijk toch een beetje tot onze verbazing hadden we een week later een half miljoen euro bij elkaar. Nu waren we zeker... de eerste lessen in het nieuwe, 1200m² grote gebouw zullen van start kunnen gaan in september 2019! 

Dankzij zeer gemotiveerde vrijwilligers en sympathisanten die op allerlei manieren bijgedragen hebben, zijn wij bijzonder trots op dit prachtige dance center. Bloed, zweet en tranen kunnen we héél letterlijk nemen. Een vol jaar lang hebben we het overgrote deel van de zaal eigenhandig gezet. Van het uittekenen van de plannen, tot het plaatsen van de laatste klink, om en bij de 90% deden we helemaal zelf.     

Als we vandaag de dag de ingrediënten van onze club onder de loep nemen, en filteren op de belangrijkste troeven, kunnen wij met trots vaststellen dat we een héél gezonde club zijn met veel oog voor alle leden:

- een competent bestuur met een ruimdenkende en vernieuwende visie, dat tevens ook niet verlegen is zich regelmatig bij te scholen op verscheidene gebieden. 

- een werkgroep die steeds weer paraat staat om de club mee draaiende te houden, en ervoor zorgt dat leden en aanwezigen op de dansavonden steeds weer verwend worden met een gezellige zaal, een hapje, een geschenkje, ...

- een team dat zich hard inzet om zowel lessen als oefenavonden, alsook speciale gelegenheden in een gezellig kader te laten plaatsvinden.

- kwaliteit, door het aantrekken van gediplomeerde dansleraars, niet enkel op gebied van het dansen zelf, maar ook gediplomeerd op algemeen sportgebied, want dansen mag je gerust een sport noemen.

 

iDance Belgium... den bouw

Met heel veel plezier hebben we heel wat weersomstandigheden doorstaan om van een droom een werkelijkheid te maken. Op een goei jaar tijd, en na dagen, nachten, weekend- en feestdagen door te werken, zijn we heel tevreden met het resultaat. We hebben het beste gehaald uit de middelen en mogelijkheden die we hadden. We huisvesten momenteel effectief alle leeftijden aan dansers, en zitten nog vol ideeën naar de toekomst toe, maar alles stap voor stap... 

We kozen ervoor om zo veel mogelijk zelf te doen, en daar heb je natuurlijk hulp bij nodig, zowel qua kennis, qua materiaal als qua handen. Je kan je dus ongetwijfeld wel voorstellen hoe dankbaar wij zijn voor iedereen die ons geholpen heeft, volledig belangeloos. Sommigen hebben ons materiaal geleend, anderen zijn een keertje komen helpen, nog anderen meerdere keren en zeker niet te vergeten de vaste kern die alle weersomstandigheden mee doorstaan hebben en er alles voor gedaan hebben om zo snel mogelijk operationeel te zijn. In de wetenschap dat er altijd wel iemand onbewust vergeten zal worden, noemen we ze toch graag bij naam:

De gemeente Oud-Turnhout, Luc Helsen, Louis Hoefnagels, Hilde Pelgrims, Dirk De Schinkel, Dirk Willems, Frank Klaasen, Ivan Haagen, Jef Van Steen, Jelle Verheyen, Nico Baeten, Koen Van Vugt, Peter Verheyen, Jeke Sannen, Marcel Sannen, René Van Nooten, Sven Van Miert, Owen Claes, Ayden Claes, Sterre Van Miert, Liene Van Miert, Eric Van den Broeck, Guy Verbunt, Willy Joris, Viviane Van Baelen, Guy Quets, Chantal Leemans, Niels Van Lommelen, Bert Wuyts, Kris Meynen, Marie-Jeanne Claes, Juliana Joren, Anouk De Poorter, Geert Van Heule, Charles Verhoeven, Eric Joren, Jef Verheyen, Stijn Moelants, Rudy Van Looy, Anja Sannen, Michel de Raeve, Lana De Raeve, Erica Jorissen, ... 

Vandaag de dag vertrouwen we 7 dagen op 7 (en nachten), op onze vrijwilligers. Van administratie over boekhouding, beheer van de website, het geven van lessen, het laven van de dorstigen, het kuisen van de toiletten, en noem maar op... dag in dag uit staan ze er. 

"Vrijwilligers worden niet betaald,

niet omdat ze waardeloos zijn,

maar omdat ze onbetaalbaar zijn." 

WIE ZIJN WIJ

Foto Davy
Davy Claes

Voorzitter & dansleraar

Leeftijd: Eeuwig jong 
Status: Married, 2 children 
Hobby's: Brailleschrift platduwen, lucifers maken van zeldzame Afrikaanse artifacten, kerktorens verzamelen, dansen 
Beroep: Quality Systems Engineer 
Andere: Trainer A / Dansleraar 

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Spotify
Foto Leen
Leen Hoefnagels

Penningmeester en danslerares

Leeftijd: Niet meer jongste van het bestuur, damn... 
Status: Married, 3 children (Davy incl.) 
Hobby's: Davy in toom houden, dansen 
Beroep: FOD Justitie
Andere: Trainer A / Danslerares

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Spotify

ALS DANSLERAAR

Leen & Davy, getrouwd en ouders van 2 zonen, startten in 1996 met dansen.
Misschien was het eerder toevallig, want Davy had gezworen van zijn leven geen voet op de dansvloer te zetten! 
Naast de 15 uur in de week dat hij ging turnen, of turnles gaf, ging hij ook nog eens 3 keer per week voetballen. Tijd voor Leen dus om actie te ondernemen en hem te "dwingen" SAMEN iets te doen. Dansen was echter absoluut geen optie voor Davy, maar eens te meer werd duidelijk dat hij het enkel op de dansvloer voor het zeggen had. 

Samen startten ze hun danscarrière bij Dansclub Turnhout. Na een goeie 10 jaar benaderde hun toenmalige dansleraar, Leo Buyckx hen met de vraag of ze interesse hadden in een opleiding tot dansleraar. 

Lang moesten ze niet nadenken, want lesgeven deden ze enorm graag, en sinds Davy vanaf de eerste les volledig verslingerd was geraakt aan het dansen, was hun keuze snel gemaakt. Wat ze toen nog niet wisten, maar vrij snel achter kwamen, was dat het niet zomaar om de eerste de beste opleiding ging. Maar liefst 5 jaar duurde de opleiding… en die was zonder meer enorm intensief. Via Dansliga (nu Danssport Vlaanderen) kwamen techniek, didactiek, muziek en organisatie aan bod. Via Bloso (nu Sport Vlaanderen) moesten ze dan weer alles kennen mbt anatomie, psychologie, fysiologie, motoriek, ontwikkelingsleer, plannen en periodiseren, lenigheid, kracht, snelheid, voedingsleer, medische aspecten, … 
Geen enkele dag in die 5 jaar kwam je hen tegen zonder leerboek. Maar het heeft zijn vruchten afgeworpen. Beide slaagden met grote onderscheiding voor hun trainer A! 

Tijdens hun opleiding hebben ze door een bevriend koppel, Raf & Nancy, de kans gekregen hun theorie in praktijk om te zetten. Het was immers onontbeerlijk ervaring op te doen. Wat begon als een 10-delige sessie voor KWB leden, is uiteindelijk uitgegroeid tot een gezellige bijeenkomst van dansgezinde, sociale Mollenaren (en omstreken) en heeft vele jaren (dans)plezier opgeleverd. 

Eind 2009 werden Leen & Davy benaderd door het bestuur van Dansclub Geel. DCG was dringend op zoek naar nieuwe leraars. Omdat ze toen nog in de laatste, doch niet onbelangrijke fase van hun opleiding zaten, zagen zij het niet zitten om de 6 jaren tellende dansclub volledig voor hun rekening te nemen, en stapten ze mee in het verhaal, om op woensdagen les te geven bij Dansclub Geel en dat hebben ze 11 jaar gedaan... tot het met het iDance verhaal niet meer te combineren viel.   

Leen & Davy hebben ook de behoefte gekend hun horizonten te verruimen, en zijn daarvoor naar Merksem getrokken, waar ze les kregen van Guy & Martine Jottay… u allen uiteraard bekend van Sterren Op De Dansvloer. 
Namen als Peter Bosveld (Sterren Op De Dansvloer), Clara Lamar, Morry Krispijn en Euvgenia (So You Think You Can Dance) zijn hen niet onbekend. Heel wat bijscholingen en danssessies worden door deze bekende namen verzorgd. Binnen Danssport Vlaanderen zal je ook ongetwijfeld hun namen horen of zien vallen. Zo was Davy lid van de Raad van Bestuur van Danssport Vlaanderen, actief lid van de lerarencommissie, lid van de sportcommissie en ook lid van de Algemene vergadering van BDSF met de bedoeling het danslandschap in België mee tot een hoger niveau te tillen. 

Intussen verzorgen zowel Leen als Davy ook een groot deel van de opleiding voor nieuwe Dansleraars in Vlaanderen, zowel de praktische kant, techniek, Eenheidsprogramma Standard & Latin en Social Dance als methodiek, het lesgeven op zich dus, alsook een stuk theorie, zoals Geschiedenis van de Dans, Geschiedenis van Danssport Vlaanderen, Sociaal & Pedagogische Waarden van de Dans, Social Media, Feedback en Reflectie Stage, Competentie-ontwikkeling en Veilig Sporten Preventief. 

Voor Leen & Davy is lesgeven geen hobby, geen werk, geen opdracht, maar een ware passie. 

bottom of page