top of page

DANSEN

SOORTEN

Hieronder geven we graag wat info mee over de verschillende dansen

BG2.jpg
Social Dance

SOCIAL DANCE

DISCO SWING... zoals ieder wel zal vermoeden, wordt gedanst op disco muziek. Muziek van vroeger, muziek van nu. De basispas van disco swing is absoluut niet moeilijk, in feite bestaat deze dans uit passen die iedereen in het dagelijkse leven gebruikt... ook diegenen die nog nooit gedanst hebben. Dit is dé dans bij uitstek om familie en vrienden te imponeren tijdens feestjes. Leuke muziek met een pittige beat en "the floor is yours". 

SOCIAL FOXTROT... is waarschijnlijk de meest bekende dans, zelfs bij mensen die nog nooit gedanst hebben. Je kan het ontspannen langzaam of zwierig vlot dansen, afhankelijk van de muziek. Deze dans kan op heel veel uiteenlopende muziekgenres gedanst worden. 

SWING... is een schitterende dans om zien, maar absoluut nog geweldiger om doen. Je danst ontspannen en relatief langzaam op uiterst pittige muziek. 

SWING FOX... is een combinatie van social foxtrot en swing. Mits de juiste overgangen kunnen beide dansen perfect gecombineerd worden. 

SALSA... en de mambo zijn afgeleid van de Cubaanse "son". De salsa is in wezen de dans van het volk en gaat terug naar zijn oorsprong. Alhoewel iedereen in beide dansen vrijwel dezelfde basispassen danst, zijn de variaties ontelbaar. 

MARS... stappen stappen en nog eens stappen op leuke muziek. Vaak worden voor deze dans heuse meezingers gebruikt, waardoor het plezier gehalte onmiddellijk tot ongekende hoogte stijgt. 

BOOGIE... is een variant op jive, zelfde soort muziek en zelfde tempo, maar wel andere passen en een andere manier van dansen. 

NIGHTCLUB 2 STEP... bedekt een totaal ander muziekgenre als alle andere dansen, met name de slows. Heerlijke, rustige muziek om samen op te genieten, en de standaard "tegeldans" eens te kunnen vervangen door andere heel leuke figuren. De dans wordt pas extra leuk als je alles en iedereen om je heen vergeet. 

SWING HUSTLE... is voor interpretatie vatbaar. Waar men in Europa meer neigt naar een trage versie van discomuziek, danst men swing hustle aan de andere kant van het water dan vaak weer sneller. Feit is dat de aangepaste basispas een aangenaam gevoel geeft bij die tragere muziek waarin een soort van "cadans" je heerlijk over de dansvloer doet bewegen. 

POPCORN SWING... heerlijke figuren op de al even heerlijke muzieknoten uit de jaren '50, '60 en '70. 

WEST COAST SWING... is een partner dans met roots in de lindy hop. Deze dans wordt gekarakteriseerd door zijn elastisch uiterlijk, als gevolg van een extensie-compressie techniek en behoeft slechts een minimum aan ruimte op de dansvloer. Een leuk extraatje aan deze dans is het feit dat men te allen tijde mag en kan improviseren, waardoor je telkens weer iets unieks te zien krijgt. 

Standard

STANDARD (BALLROOM)

SLOW WALTZ (of langzame wals), laat je toe, samen met je partner heel sierlijk over de dansvloer te bewegen op zeer rustige, hemelse melodieën. Daarom is de wals vaak ook de meest geliefde onder de "Standaard"-dansen. Zijn eenvoudige opbouw en sierlijkheid zullen daaraan wel niet vreemd zijn. 

QUICKSTEP ofwel "vlugge pas" is een leuke en vrolijke dans, waarbij je met enkele eenvoudige danspasjes de hele dansvloer kan rondstuiven. Voor velen dé favoriet, dansbaar op een immens aanbod van muziek in 4/4 en een ruim scala van tempi. Een kanjer van een dans, zelfs voor bollebozen. 

TANGO is dé kans om je opgeborgen vurigheid te doen escaleren tot een schouwspel waarmee vuurwerk niet te vergelijken valt. Een echte macho standaarddans waarbij je de stevigheid en kwaliteit van je partner testen kan. 

SLOW FOX is "a never ending story", de moeder van de ballroom, het "perpetuum mobile" op de dansvloer. Tevens voor velen de kwadratuur van de cirkel. Ben je slowfox machtig, dan ben je "standaard" machtig. 

WEENSE WALS is concentreren op een bepaald punt waarbij je niet echt hoeft te gaan duizelen; maar wel een mooi moment is waarbij je over de vloer lijkt te zweven. Om een "derwish" te laten blozen. 

Latin

LATIN

CHA CHA CHA is een dans die is ontstaan in Cuba en in het begin van de jaren 50 opdook in de nachtclubs van de Verenigde Staten. De Amerikanen - in tegenstelling tot de Europeanen - dansten reeds de Mambo die de directe voorvader van de cha cha cha is. 

RUMBA staat voor de verticale expressie van een horizontale begeerte. De Rumba is de oudste onder de Latijns-Amerikaanse dansen uit ons programma. Zijn bronnen gaan terug tot in de 16e eeuw, toen negerslaven uit Afrika naar de Caraïben overgebracht werden. De toenmalige dansvorm was geïnspireerd op de gedragingen van de haan en de hen. Neem daarbij de inbreng van de Spaanse bolero en overgiet dit met een hete Creoolse saus. Ziedaar de ingrediënten die de rumba tot geesteskind en ziel van de Latijns-Amerikaanse muziek en dans maakte. De rumba is een heuse verleidingsdans. 

JIVE is de Amerikaanse dans bij uitstek en heeft het pleit gewonnen van andere soortgelijke vormen, zoals Boogie en bebop die opdezelfde rockmuziek gedanst worden. Het is een van de meest geliefde dansen bij de echte "swingers". 

SAMBA is een Braziliaanse Latijns-Amerikaanse muzieksoort die vooral bekend werd door het carnaval in Rio de Janeiro. Lekker opzwepende ritmes die ieders heupen als een sterke magneet naar de dansvloer trekken. Trachten te weerstaan aan die verleiding is verloren moeite

PASO DOBLE is een dansstijl die rond 1920 is ontstaan en stamt oorspronkelijk af uit Frankrijk. Later is deze dans verder uitgewerkt in Spanje. De paso doble is de enige Latijns-Amerikaanse stijldans die uit Europa afkomstig is. De man speelt de rol van stierenvechter of matador en de dame is el capa (de rode lap) die de stier moet opjagen. De man 'zwiert' de dame rond alsof zij die rode lap was. Paso doble betekent letterlijk 'dubbele pas'. Oorspronkelijk was de paso doble echter een social dance waarin vooral gewoon gestapt werd. De typische Spaanse matador-houdingen zijn latere ontwikkelingen. De passen van de paso doble zijn deels afgeleid uit de Flamenco, maar volgens de techniek is het verkeerd om te veel Flamenco-stijl in deze dans in te brengen. De paso doble is de enige Latin-stijldans waar de man de hoofdrol speelt en blikvanger is. Oorspronkelijk was de paso doble een ballroomdans, maar later is het een Latijns-Amerikaanse dans geworden. 

bottom of page